За която и сфера на бизнес да говорим, ефективната комуникация е

...
За която и сфера на бизнес да говорим, ефективната комуникация е
Коментари Харесай

8 техники на общуване, които изключителните лидери използват

За която и сфера на бизнес да приказваме, ефективната връзка е от жизненоважно значение за постигането на триумф. 

Добрата връзка основава изясненост, усилва продуктивността и предизвиква работата в екип. Лошата връзка, въпреки това, води тъкмо до противоположното.

Това са 8 техники на другарство, които изключителните водачи употребяват.

1. Те слушат повече, в сравнение с приказват

Добрите шефове научават овреме за какво човек да има две уши и една уста.  За хората е значимо да знаят, че ги слушате, освен това, те изпитват мощна потребност бъдат чути. Да бъдеш добър слушател се оказва толкоз значимо, че през днешния ден не може да си представим сполучлив водач, които да не има това качество.   

По тази причина, великите шефове непрекъснато практикуват по този начин нареченото интензивно слушане. Това значи, че те поставят същински усилилия, с цел да схванат какво тъкмо споделят техните чиновници и демонстрират, че се интересуват от техните терзания и паники.

2. Те са транспарантни

Изключителните шефове не се показват за нещо, което не са, без значение дали става въпрос за официална среща или импровизирано събиране.

Те не прикриват грешките си и не дават обещания, които не могат да изпълнят. Изключителните водачи избират да споделят информация и познания, вместо да ги забулват в секрети. Политиката на бистрота и неприкритост кара чиновниците ви да се усещат ценени и уважавани, а това оказва помощ за построяването на среда, стимулираща работата в екип.

3. Карат чиновниците си да се усещат специфични

Случвало ли ви се е да присъствате на презентация, по време на която чувствате, че представителя се обръща непосредствено към вас? Това е извънредно авторитетно умеене, от което се възползват сполучливите водачи.

За всеки е ясно, че шефовете не могат да отделят време за обособена среща със всеки чиновник на компанията, само че те могат да потърсят общи допирни точки и ползи, присъщи за по-голямата част от служащите, които да бъдат част от тяхната презентация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР